This is on a twist server. Jan 2015.

All in the Details

With the kitchen arranged as a “hub”, essentially all rooms lead into or through the kitchen, creating a traffic problem for anyone actually using the kitchen. To help solve the issue, the L-shaped and small island combination provided generous and continuous work surfaces, and contained a good portion of the prep, cleanup, and cooking equipment. The two legs of the large island acted as room dividers, and also provided display storage, and bar seating functions. Around this core the rest of the storage and equipment could now be located.

The outside elevations were visually unified into another L-shape when the upper open display areas were made continuous across both legs of the elevations. Changing the walk-in pantry door from a house walnut paneled door to one faced with cabinet veneers reinforced the image. The stainless steel cooktop/hood/backsplash combination on one elevation was balanced with a stainless steel refrigerator/freezer on the opposite leg. A neutral off white glass filled out the small remaining backsplash areas.

There is a ½” drywall reveal detail used throughout the home at openings, floor lines, and to delineate the bases. This reveal was applied at the intersection of the horizontal and vertical stone surfaces adding the desired level of distinction. The same reveal was then extended across the tops of base cabinets, the short backsplash areas of the big island, and where cabinet materials met drywall or vertical stone panels.

A fumed quarter sawn European Larch veneer with a highly figured grain pattern and a heavily textured wire brush finish blends well with the Sapele floors, Walnut doors and furniture.  Other material finishes used were Marron Cohiba stone tops, porcelain and Sapele floors, Sapele wood bar top and brushed nickel metals.

Photographer

Alise O'Brien

Designer

Jim Howard