This is on a twist server. Jan 2015.

The NEW Old World

The homeowners built a dining room addition next to their existing kitchen to accommodate a larger family and more entertaining.  After living with the dining room for several years, it seemed out of place and was not being used as planned.  As their kitchen aged, their idea was to gain a larger kitchen by flipping the kitchen and dining rooms, placing the dining room at the center of their entertaining space.  The challenge was to come up with an open plan that included everything on their extensive wish list.

The former exterior bearing wall needed to be opened up while maintaining structural integrity.  To address this challenge, five columns were built on half-walls, with two walkways incorporated into former door and window openings.  The half walls delineated the two spaces but did not detract from the views.

The blank slate approach to kitchen design can be challenging without some starting point.  A very large island became that anchor around which the rest of the wish list items were placed.  The island facilitated traffic flow, maximized function, and took advantage of the light and view provided by the wall of French doors opening to the pool area.  In order to ground the island in such a large space, a soffit above outlines the general island footprint.  It ties the room together by using molding from the cabinetry, pendants in the same style as the dining room, and the antiqued faux finish used on the columns and the range hood.

Amid the plethora of antique finishes, a splash of modern glass mosaic backsplash tile refreshes the kitchen, while the understated earth tones make the tile blend seamlessly with its more traditional surroundings.

To equip the kitchen for major entertaining, we included six feet of tall Sub Zero refrigeration, and an additional beverage center in the island.  There are three Wolf ovens between the large range and wall oven, as well as a microwave drawer and warming drawer.  Two Native Trails antiqued copper farmhouse sinks complete the array of entertaining accoutrements.  A television sits on a shelf over the doorway to the walk-in pantry, and is visible from the cooking stations and the upper eating bar.  At the homeowners’ request, the large panels on the side of the refrigerator were replaced with cork board, which is used to display a changeable mural of candid family photos.

Photographer

Alise O'Brien

Items Used

“Refrigerator cabinetry” — dforten